Friday, March 20, 2015

RESIPI PHAD THAI


Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat tak masak nasi, sebab che mat home alone. Malas pun yea, nak masak, penat. Korek dalam peti sejuk, ada macam2 juga dan terjumpa kuey teow kering jenama A1 yang che mat beli dulu. Berbaki dalam 2 gulung. Tiba2 idea datang nak buat phad thai. Zaman sekarang ni mudah, on line saja, search kat google, bermacam2 sumber akan keluar. Dan phad thai che mat buat ni guna bahan2 yang ada saja. Untuk perencah, che mat guna daging batang pinang dan sebelum tu anda ke bikin sosnya dulu. Tidak susah nak membuatnya. Dan che mat buat tak banyak, cukup untuk guna 2 kali. Sos tu anda kena agak masa masukkan dalam mi dia, jangan main curah aje, kang masin dah tak boleh makan. Resipi asal ada tambah lobak jeruk yang dicincang halus, tapi che mat takde lobak jeruk dan tak letak pun masih ok, masih sedap...Jommm kita semak resipi..



BAHAN - BAHANNYA :-)

2 cekak kuey teow kering jenama A 1

200 gram daging batang pinang, hiris nipis (boleh guna udang atau daging ayam)

1 genggam taugeh (atau secukupnya), dibuang ekor, cuci dan toskan

1/2 batang lobak merah, hiris halus

10 tangkai kucai, kerat pendek

1 genggam kacang tanah yang siap digoreng, ditumbuk kasar

2 biji telur, dipukul sedikit

Sos phad thai secukupnya (resipi di bawah)

2 ulas bawang putih, dicincang halus

Limau nipis atau limau kasturi, dibelah 2

Sedikit chili flakes untuk ditabur



BAHAN-BAHAN SOS :-)

1/4 cawan gula melaka, hiris kecil

3 camca besar gula pasir

1/4 cawan sos ikan (nampla)

1/2 camca besar cuka makan

1/2 camca besar pes asam jawa

1/4 cawan air



CARA MEMBUATNYA :-)



  1. UNTUK SOS PHAD THAI :- Satukan semua bahan2 untuk sos ke dalam periuk. Kacau rata dan masak hingga mendidih dan gula hancur, kacau sekali sekala. Biarkan mendidih dengan api kecil selama 5 - 6 minit. Matikan api dan tapis. Ketepikan untuk kegunaan kemudian,

  2. UNTUK PHAD THAI :- Celur kuey teow kering dalam air panas mendidih selama 1 minit. Toskan dan rendam dalam air sejuk sekejap. Toskan. Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali (che mat guna frying pan saiz besar). Tumis bawang putih hingga harum. Masukkan daging dan kacau rata. Masak hingga daging berubah warna (sebab guna daging batang pinang, ia mudah empuk).

  3. Masukkan kuey teow dan gaul rata. Tolak ke tepi kuali. Masukkan telur dan biar hingga telur mengental. Hancur2kan telur dan gaul rata dengan kuey teow tadi. Masukkan sos phad thai dalam 3 - 4 camca besar. Kacau rata, masukkan lobak merah, kacau dan masak sekejap.

  4. Tambah taugeh dan daun kucai. Gaul rata dan akhir sekali masukkan kacang (tinggalkan sedikit untuk hiasan). Kacau rata dan rasa, jika kurang masin anda boleh tambah sedikit lagi sos phad thai. Matikan api dan alihkan ke dalam pinggan sesuai. Tabur baki kacang tanah dan juga chili flakes, hidangkan bersama limau nipis atau limau kasturi....Selamat mencuba!








from Dapur Tanpa Sempadan... http://ift.tt/1OcAFvG

No comments:

Post a Comment