Thursday, March 19, 2015

IKAN KEMBONG MASAK KICAP


Salam semua, entri ikan kembong masak kicap ini pada pendapat che mat bukan satu resipi yang 'biasa-biasa', walaupun hakikatnya ia memang masaka biasa-biasa. Menjadi kegemaran setiap peringkat umur, baik tua, muda dan kanak2. Che mat sendiri antara penggemar menu ikan masak kicap dan che mat lebih suka guna ikan yang banyak isi seperti ikan kembong, ikan tenggiri, ikan kerisi, ikan bawal dan ikan pari. Ikan selalunya digoreng, tapi jangan sampai garing. Pemilihan kicap juga memainkan peranan. Che mat seperti biasa, menggunaan kicap lemak manis JALEN, dan ditambah sedikit kicap pekat JALEN. Jika anda suka pedas, boleh masukkan 3-4 biji cili padi yang diketuk. Sedap dimakan bersama nasi panas atau bubur nasi. Resipi ini che mat tujukan khas pada anak2 yang baru ada keinginan nak memasak, walaupun ia hidangan yang boleh dikatakan amat senang dan mudah. Resipi seperti berikut...



BAHAN-BAHANNYA :-)

4 ekor ikan kembong saiz besar

1/2 inci halia, diketuk

3 ulas bawang putih, diketuk

1 biji bawang besar, dihiris bulat dan leraikan

1 biji cili merah, dihiris serong

1 biji cili hijau, dihiris serong

1/4 camca teh cuka makan JALEN

5 camca besar kicap lemak manis JALEN

1 camca teh kicap pekat JALEN

1 camca besar sos tiram JALEN

1/3 camca serbuk lada sulah

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

1/3 cawan air

Hirisan daun bawang, untuk hiasan



CARA MEMBUATNYA :-)



  1. Ikan kembong disiang, cuci bersih dan kelar sedikit. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam (anggaran 1 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam) hingga rata. Kemudian goreng hingga masak, tak perlu sampai garing, goreng lembab2 sudah memadai. Angkat dan ketepikan.

  2. Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Tuang air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan. Kacau dan biar mendidih.

  3. Masukkan bawang besar dan ikan. Kacau perlahan dan tambah hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.







from Dapur Tanpa Sempadan... http://ift.tt/1F8nBEZ

No comments:

Post a Comment