Sunday, March 8, 2015

SPAGHETTI CARBONARA PALING MUDAH....


Assalammualaikum, salam Isnin. Hari ni pagi sikit che mat update blog. Psstt...nak kasi tau ni, sebenarnya kan, ni lah pertama kali che mat bikin spaghetti carbonara, bukan apa, kadang2 tak rasa nak makan benda2 macam ni, tapi entah kenapa tiba2 temengidam pulak. Ini resipi paling ringkas che mat buat dan untuk menambah rasa, ku masukkan sebiji cili padi merah yang dicincang halus, saja lah ambik rasa pedas. Che mat guna cooking cream, tapi boleh saja guna whipping cream. Mula2 tu ingat akan rasa muak, atau lemak sangat, tapi tidak langsung, walaupun rasanya berkrim. Che mat tambah sebatang sosej ayam. Kalau anda bikin untuk kanak2, tak perlu taruk cili padi. Mungkin renjiskan sedikit lada hitam kisar tu boleh lah. Ok, kalau anda nak mencuba resipi senang dan ringkas ini, jomm che mat kongsikan...



BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cekak spaghetti

1 batang sosej ayamas, hiris serong

200 ml cooking cream (boleh guna whipping cream)

50 ml air

1 biji cili padi merah thai, cincang halus

2 pokok kucai, hiris halus

1/2 biji bawang holland, didadu

2 ulas bawang putih, cincang halus

Garam secukup rasa

Sedikit lada hitam kisar



CARA MEMBUATNYA :-)



  1. Rebus spaghetti dalam air mendidih yang dimasukkan sedikit garam dan minyak zaitun. Rebus hingga lembut atau anda boleh ikut masa merebus pada bungkusan spaghetti. Toskan.

  2. Panaskan 2 camca besar minyak zaitun dalam frying pan. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan cili padi dan sosej yang dihiris tadi. Masak sekejap dengan api sederhana.

  3. Masukkan cooking cream (atau whipping cream) dan air. Kacau rata dan biar mendidih dengan api kecil. Masukkan sedikit garam, kacau dan tambah spaghetti tadi. Gaul hingga rata, masukkan kucai (tinggalkan sedikit untuk hiasan) dan sedikit lada hitam. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa, dan jika ok matikan api. Alih spaghetti ke dalam pinggan sesuai, hias dengan sedikit kucai dan herba thyme segar, jika suka..Sedap dimakan panas..






from Dapur Tanpa Sempadan... http://ift.tt/1NyJIa5

No comments:

Post a Comment