Wednesday, April 1, 2015

ASAM PEDAS IKAN PARI - TAK PERNAH JEMU...


Assalammualaikum, bukan nak kata apa. Seminggu kalau tak merasa masakan asam pedas, sampai termimpi2, teingat2 dan seakan terasa2 di anak tekak. Jadi hari ni che mat pun masak asam pedas, dalam masa sama, geng che mat, Sis Linn, pun masak asam pedas juga. Kalau Linn masak asam pedas kepala ikan duri (ikan mayong), che mat pulak masak asam pedas ikan pari yang menjadi kegemaran che mat setiap waktu. Tempoh hari masa singgah di Pasar Parit Jawa, Muar, terkejut tengok harga ikan pari potong. Mula2 nampak RM 20 per kg, mahalnya....Jalan depan sikit RM 22 per kg, wahh..lagi mahal gileeer..boleh pengsan, dah dekat nak sama dengan harga daging kambing atau daging lembur segar. Yang che mat masak ni beli di MyDin, dan kurang lima ringgit dari harga yang dipasat Parit Jawa. RM 15 per kg....




Resipi yang biasa2 saja. Dan ada yang tanya di InstaGram (@matgebu ), che mat tak masukkan daun kesom ke?..Kalau masak asam pedas campur sawi jeruk, memang che mat tak masukkan daun kesom. Tapi itu che mat lah, anda boleh saja nak masukkan daun kesom dan sawi jeruk tu boleh ganti dengan terung atau bendi, nak masukkan batang keladi sayur pun boleh juga. Memang ini resipi terkerap che mat kongsikan, tapi ia tetap mendapat sambutan. Nak mencuba, jomm che mat tuliskan resipi dan anda boleh cuna di waktu2 kelapangan nanti, ok...



BAHAN-BAHANNYA :-)

1 kg ikan pari

4 kelopak sawi jeruk

3/4 camca besar pes asam jawa

1 kuntum bunga kantan, belah 2

2 batan serai, diketuk

1 kiub pati ikan bilis (Maggi)

2 senduk nsi penuh cili kisar

1 camca teh lada hitam, tumbuk halus

Garam dan gula secukup rasa

Air secukupnya



BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)

7 biji bawang merah kecil

3 ulas bawang putih

1/2 inci kunyit hidup

1/2 inci halia

1/2 inci belacan



CARA MEMBUATNYA :-)




  1. Ikan pari dipotong pada saiz sederhana, cuci toskan dan perap dengan jus limau nipis atau jus limau kasturi selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Sawi jeruk dipotong kasar, dan direndam. Ketepikan.

  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai hingga harum, masukkan bahan2 kisar halus dan masak sekejap. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.

  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1200 ml), kacau dan biar mendidih. Masuk ikan pari, kiub ikan bilis (hancurkan) dan sawi jeruk (tos dan perah sedikit). Tambah lada hitam tumbuk dan bunga kantan. Kacau perlahan dan masak hingga ikan pari masak.

  4. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ulam-ulaman dan telur dadar....Selamat mencuba!






from Dapur Tanpa Sempadan... http://ift.tt/1Cw3wF7

No comments:

Post a Comment